Appar för mat och rörelse - upptäck Hushållningssällskapets lättillgängliga och pedagogiska hjälpmedel

Vi intervjuar Eleonor Schütt, Matkonsult på Hushållningssällskapet Västra om deras medverkan på Hjälpmedelsriksdagen den 14 maj 2024.

 

Varför väljer ni att medverka på Hjälpmedelsriksdagen 2024? 

Vi väljer att medverka på Hjälpmedelsriksdagen 2024 för att berätta om vår utbildningsverksamhet inom vård och omsorg samt sprida information om Hushållningssällskapets digitala och innovativa receptappar som gör matlagningen både enklare och roligare för personer med (intellektuella funktionsnedsättningar) funktionsvariationer och äldre. Vi har även utvecklat rörelseappen GoGlad som gör en promenad extra rolig och motiverar till rörelse.

 

Vilka tjänster/produkter erbjuder ni?
Vi erbjuder både praktiska och teoretiska utbildningar både fysiskt och digitalt för personal som arbetar inom LSS och äldreomsorg inom området mat, hälsa och miljö. Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap och engagemang med utgångspunkt från de nordiska näringsrekommendationerna. Genom våra utbildningar och det utvecklingsarbete vi bedriver vill vi förmedla kunskap och matglädje.

 

Händer det något spännande i er monter?
I vår monter får ni bekanta er med våra kokboksappar och rörelseapp som ingår i MatGlad-familjen.  Bland annat finns appen TAKK-för-maten som använder bilder, filmsekvenser, text, tal och TAKK (tecken som alternativ kompletterande kommunikation), för att visa hur man lagar mat. En nyhet är appen, MatGlad-helt-enkelt på TSP som innehåller bilder, filmsekvenser samt text och är på TSP (teckenspråk).

Dessutom får alla besökare en förhandstitt på MatGlad 2.0 som lanseras i höst och som är ny uppdaterad variant av appen MatGlad. MatGlad 2.0 innehåller flera nya smarta lösningar och funktioner.

Vi visar också appen MatFröjd som innehåller 170 smarta och enkla recept speciellt anpassade för målgruppen äldre och deras behov. I vår monter har alla chans att vinna boken ”Ett Gott Liv” som bygger på appen MatFröjd, den innehåller förutom recept även matnyttig fakta om mat och hälsa för seniorer.

 

Vilka utmaningar ser ni att era kunder står inför och hur underlättar ni för dem? 

Det är idag ett välkänt faktum att vår hälsa och vårt välbefinnande har ett klart samband med våra vanor inte minst när det gäller vilken mat man äter. Maten är inte bara viktig som näring utan matlagning ger även värdefull motorisk träning och meningsfull sysselsättning. Det är också förenat med självkänsla och självförtroende att kunna planera och ta ansvar för sin egen mat.

Med hjälp av våra utbildningar samt lättillgängliga och pedagogiska hjälpmedel kan matlagningen bli roligare och enklare för alla som behöver lite extra stöd!